Waar moet je op letten?

12-02-2025 15:49:57 - By Jaap

Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Wil je een thuisbatterij kopen? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten. In dit artikel zullen we deze punten voor je op een rijtje zetten, zodat je zeker weet dat je de beste thuisbatterij voor jouw specifieke situatie kiest!

Geen zin om alles te lezen? Hier vind je de belangrijkste informatie kort samengevat.

  • Het belangrijkste kenmerk bij de aanschaf van een thuisbatterij is de hoeveelheid kWh die deze kan opslaan
  • Er zijn drie verschillende soorten thuisaccu's
  • De hoeveelheid energie die de batterij kan ontladen wordt het vermogen genoemd

Samenvatting

Opslagvermogen

Een van de eerste beslissingen die je moet nemen bij het kopen van een thuisbatterij is de keuze voor het opslagvermogen. Thuisbatterijen zijn verkrijgbaar in verschillende capaciteiten, variërend van 2 kWh tot 5 kWh of zelfs 20 kWh. Maar hoe bepaal je welk opslagvermogen het beste is voor jouw situatie?


Het algemene advies is om een batterij te kiezen met een capaciteit van 1,5 kWh per kilowattpiek (kWp) aan zonnepanelen. Dus, stel dat je een zonnepaneleninstallatie van 4 kWp hebt, dan wordt een thuisbatterij met een capaciteit van 6 kWh (1,5 kWh x 4 kWp) aangeraden. Dit zou dan voldoende opslag moeten zijn om de overdag opgewekte zonne-energie op te slaan voor een later moment.

Gratis advies

Een thuisbatterij kopen doe je voor de lange termijn. Daarom is de levensduur ook van belang. Hoe lang een thuisbatterij meegaat, hangt vooral af van hoe vaak je hem kunt opladen en ontladen. Één volledige cyclus van laden en ontladen noem je een laadcyclus.


De meeste thuisbatterijen beschikken over zo'n 3.000 tot 8.000 laadcycli, daarna gaat de kwaliteit langzaam achteruit. Wil je langdurig gebruik maken van jouw thuisbatterij? Kies dan voor een model met een hoog aantal laadcycli. Dit verzekert je van een langere levensduur!


Hoewel de levensduur na het aantal behaalde laadcycli nog niet per sé voorbij is, gaat de performance dus wel achteruit. Daarom beschouwen we het aantal keer dat de thuisaccu (zonne-)energie kan opladen en ontladen als de levensduur, ondanks dat de accu daarna niet direct kapot is. AlphaESS thuisbatterijen staan bekend om een lange levensduur en garantie op 10.000 cycli.

Levensduur (laadcycli)

Rendement
Het rendement van een thuisbatterij is een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het rendement geeft aan hoe efficiënt de batterij energie kan opslaan en afgeven. Een hoger rendement betekent dat er minder energie verloren gaat tijdens het laad- en ontlaadproces.

Over het algemeen hebben lithium-ion batterijen het hoogste rendement, meestal rond de 95%. De andere soorten batterijen halen vaak niet meer dan 70% rendement. Wanneer je zo min mogelijk energie wil verspillen is het aan te raden een batterij te kopen met een hoog rendement.

Jaap